Gepubliceerd op 21/10/2019

Een gelukkige hond

Regelmatig krijg ik de vraag: wanneer is mijn hond nou echt gelukkig? 

Het is natuurlijk lastig om voor een hond te praten en zo precies te kunnen zeggen wanneer hij/zij gelukkig is. Wat ik heel erg vaak hoor is: de hond kwispelt dus dan is hij blij. Helaas kwispelen honden niet alleen als zij blij zijn maar kan kwispelen ook een vorm van spanning, agressie of opwinding zijn.

Hoe herken je dan een gelukkige hond?

Een gelukkige hond ziet er goed uit. Zijn vacht en gebit zien er goed uit en zijn conditie is in balans met zijn ras, leeftijd en algemene gezondheid. Een gelukkige hond is niet continu hyperactief/opgewonden maar verkeert grotendeels juist in een kalme gemoedstoestand. Deze hond vertoont stabiel gedrag, wat trouwens niet betekent dat hij of zij nooit stout is.

Waar worden honden gelukkig van?

– Beweging

Iedere hond heeft beweging nodig! Met beweging bedoel ik echt wandelen en samen op pad gaan. Je hond regelmatig in de tuin laten (ook al heb je een grote tuin) valt hier dus niet onder! Hoeveel beweging je hond nodig heeft is afhankelijk van het ras, de leeftijd en de gezondheid van je hond. Probeer dagelijks in ieder geval 1 wandeling van 45 min te maken (dit geldt uiteraard niet voor pups of juist hele oude honden. Kijk goed naar je hond)

– Regels, grenzen en duidelijkheid

Een hond wil graag weten waar hij of zij aan toe is. Veel mensen geven hun honden te veel vrijheid waardoor het voor de hond niet meer duidelijk is wat men nu van hem verwacht. Geef je hond dus duidelijk aan wat je van hem/haar verwacht in een bepaalde situatie. Let op, streng en consequent zijn twee hele verschillende dingen!

– Dingen om op te kauwen

De meeste honden zijn dol op dingen om op te kauwen. Daarnaast werkt kauwen stress reducerend. Geef je hond dus regelmatig een goed bot om op te kauwen.

– Hersenwerkjes

De neus is het belangrijkste zintuig voor de hond. Hersenwerkjes zijn een goede manier om je hond mentaal uit te dagen. Met hersenwerkjes kun je denken aan een snuffelmat, een kong of speciale hondenpuzzels.

– Goede voeding

Net als bij mensen gaat een uitgebalanceerd dieet met goede voeding voor je hond gepaard met een goede gemoedstoestand, een stralende vacht, een gezond gebit, een gezond lijf en dus een gelukkige hond!

– Spelen

Wellicht is jouw hond niet zo van het spelen met andere honden. Probeer dan zelf eens met je hond te spelen. Dit kan heerlijk ontspannen zijn! Plan iedere dag een speel moment in met je hond.  

– Ras gerelateerde behoeftes

Jouw hond zal het heerlijk vinden als je iets met hem doet waar hij voor gefokt is! Zo vinden de meeste Labradors het heerlijk om te zwemmen, zal een jachthond helemaal in zijn element zijn op jachttraining en vinden border collies het leuk om schapen te drijven. (uitzonderingen daar gelaten)

Het belangrijkste is ook hier weer bij; kijk goed naar je hond!

– Knuffelen

Heel veel honden houden van kroelen/knuffelen. In tegenstelling tot veel mensen houden de meeste honden nu juist niet van een aai over de bol. Aan de zijkant en op de borst vinden de meesten dan wel weer lekker. Neem iedere dag echt even de tijd om met je hond te knuffelen. Vanochtend was even Zoë en mijn momentje op de bank. 

Het is wel belangrijk dat je de hond ook voorziet in de andere behoeftes! Met alleen knuffelen red je het niet! Maak een lange wandeling, daag je hond mentaal uit en knuffel!

– Soortgenoten of andere dieren

Veel honden doe je een enorm groot plezier door ze lekker te laten ravotten met soortgenoten. Loop eens samen met iemand die ook een hond heeft, plan een date via de doggydate app of zoek een andere manier om je hond met andere honden op te laten trekken. 

Natuurlijk zijn er ook honden die helemaal niet dol zijn contact met soortgenoten maar die liever een aai krijgen van mensen.

– Een goede roedelleider

Kan jouw hond echt op jou vertrouwen? Je hond zou er vanuit moeten kunnen gaan dat jij hem altijd helpt, begeleidt en er staat vanuit rust en vertrouwen.

Heb jij het idee dat je hond niet echt gelukkig is en wil jij je hond daar graag bij helpen? Ik leer je jouw hond beter begrijpen en zorg ervoor dat jullie weer echt een team worden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *