Gepubliceerd op 19/08/2019

Gesocialiseerd of getraumatiseerd?


Helaas zie ik het heel vaak in losloopgebieden: honden die absoluut niet sociaal zijn! Laatst liep ik in een parkje waar ik een herder achter een kooiker aan zag rennen. Beide eigenaren stonden een stukje verderop bij een bankje te kletsen. Voor veel mensen zag het er wellicht uit alsof deze honden ‘enthousiast’ aan het spelen waren. Echter zag ik een kooiker die zich echt niet prettig en opgejaagd voelde en maar rende en rende. Uiteindelijk kwam de kooiker tot stilstand en bood kalmerende signalen aan. Ze draaide haar kop weg, had haar kop laag, toonde oogwit maar de herder las haar signalen niet. De herder nam geen afstand en bleef maar ongevraagd in haar persoonlijke ruimte klieren. De eigenaren waren allang niet meer bezig met hun honden maar lieten elkaar dingen op hun telefoon zien. Ik was op dat moment zelf zonder honden en kon dit echt niet aanzien. Rustig liep ik naar de honden toe en ik schermde de kooiker fysiek af van de herder. Na een paar seconden had de herder de boodschap begrepen en liep hij weg.
Vervolgens kwam de eigenaresse van de herder ietwat gepikeerd op mij af. Ze vroeg waarom ik het spel van de honden gestopt had. Ze konden op deze manier toch lekker hun energie kwijt? De eigenaar van de kooiker liep inmiddels met zijn hond het parkje uit. Ik legde uit wat er zojuist in mijn ogen gebeurt was en waarom ik het dus nodig vond om in te grijpen. De eigenaresse van de herder vond dit reuze interessant en gaf aan dat ze het nooit zo bekeken had. Ze dacht dat honden alles zelf wel oplossen en dat wij ons als baasjes vooral niet teveel moeten bemoeien met onze honden.
Op dat moment kwam er verderop een dame met twee honden het parkje ingelopen. Een labrador en ik schat een buitenlands mix. De dame liet beide honden zitten en daarna mochten ze los. De labrador beukte hierbij vrijwel meteen de buitenlands mix ondersteboven. Daarna begon de labrador de buitenlandse mix op te jagen. Ondertussen vroeg ik de eigenaresse van de herder om nu eens goed te kijken wat er zich nu voor ons afspeelde. De labrador was de buitenlandse mix aan het achtervolgen en je zag overduidelijk dat deze zich ongemakkelijk voelde (staart tussen de poten, kop laag, proberend steun te zoeken bij haar bazin). Niet lang daarna lag de buitenlands mix weer ondersteboven, stond weer op en liet eigenlijk dezelfde kalmerende signalen zien als de kooiker eerder gedaan had. Het was ‘mooi’ dat de buitenlandse mix dit liet zien zodat ik het uit kon leggen aan de eigenaresse met de herder (die inmiddels rustig bij ons was gaan liggen). Zij zag het nu gebeuren en gaf aan meer te willen leren van de hondentaal. Hier gaan we dus mee aan de slag!
Zelf kom ik niet veel met mijn honden op losloopgebieden. Door de consulten waarbij mijn honden assisteren en omdat ik veel collega’s met honden heb, kies ik liever zelf bewust honden uit waar mijn honden mee spelen. In een omgeving waar veel honden samen komen, niet genoeg gestimuleerd worden en overmatig opgewonden worden door andere honden voelen honden zich niet prettig! Veel mensen denken echter dat hun honden gewoon enthousiast zijn, spelen en plezier hebben. Vaak gehoorde uitspraken op een hondenlosloopgebied zijn dan ook:
“Oh, maar zo spelen honden gewoon”
“Mijn hond bedoelt het niet zo hoor maar hij houdt van ruw spelen”
“Uw hond moet van zich af bijten!”
“Honden moet je het gewoon samen laten uitzoeken”
Bovenstaande uitspraken zijn allemaal niet waar! Veel mensen met honden die agressieproblemen hebben geven aan dat hun hond/pup goed gesocialiseerd is. Een hond die echter meegenomen wordt naar het hondenpark/losloopgebied en zich daar maar ‘moet redden’, wordt niet gesocialiseerd maar eerder getraumatiseerd. Als deze honden worden ‘gepest’, leren ze dat andere honden bedreigend of gevaarlijk kunnen zijn, dat hun baasjes niet ingrijpen en dat de enige manier om zichzelf te beschermen ‘de aanval’ is.
Daarom kies ik ervoor om tijdens de puppytrajecten/basistrajecten een les te besteden aan het spelen met andere honden. Voor deze lessen neem ik één of soms meerdere van mijn eigen honden mee. Van mijn eigen honden ken ik de speelstijl en ik weet dat ze beleefd spelen en anders te sturen zijn. We besteden dan aandacht aan lichaamshouding, kalmerende signalen en ik hoop dan ook dat mensen na deze les kunnen onderscheiden wat leuk spelen is en wat pesten is.
Met deze post hoop ik mensen weer even bewust te maken. Kijk eens goed naar je hond(en) als deze aan het spelen zijn. Luister niet naar bovenstaande uitspraken als “oh maar zo spelen honden gewoon”.
Een filmpje maken kan heel leerzaam zijn. Zo kun je het speelgedrag van je hond(en) rustig nog een paar keer terug kijken, ook in slomotion.
Wil je meer over de hondentaal leren? Neem dan vrijblijvend contact met mij op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *