Gepubliceerd op 04/09/2019

Psychologische uitdaging

Om een hond in balans te krijgen en te houden is het belangrijk om voldoening te geven aan de behoeftes van de hond. Eén van deze behoeftes is dan ook de psychologische uitdaging.

Hieronder zal ik een paar tips geven om je hond psychologisch uit te dagen.

1. Strooi je hond zijn brokjes in de tuin. Een hond mag best werken voor zijn eten en de meeste honden vinden dit juist erg leuk. Geef je hond de opdracht om te wachten en strooi de brokjes in de tuin. Bouw de moeilijkheidsgraad op. Gooi bijvoorbeeld eerst de brokjes op een bestraat stukje en als de hond goed begrijpt wat de bedoeling is, strooi ze dan uit over het gras. Het is belangrijk dat je de hond pas laat beginnen met brokjes zoeken wanneer jij aangeeft dat het kan.

2. Gebruik een kong. Een kong is een speeltje waarin je iets lekkers kunt stoppen. De uitdaging zit in het feit dat de hond er zelf voor moet zorgen dat de snoepjes of brokjes uit de kong vallen. De hond kan hiervoor de kong aantikken met zijn neus of zelfs helemaal optillen en er als het ware mee stuiteren.

3. Verstop je hond zijn favoriete speeltje in of buitenshuis. Laat je hond hierbij bijvoorbeeld eerst op zijn plaats zitten en leg het speeltje een paar meter verderop. Geef je hond het commando ‘zoek’ of een zelf bedacht commando. Begrijpt je hond wat de bedoeling is? Maak het spel dan steeds moeilijker.

4. Maak gebruik van een snuffelmat. Deze kun je online kopen of zelf maken. Ook ik heb ze te koop van het merk Jack&vanille. Ideaal om hondensnoepjes te verstoppen die je hond zelf weer terug moet vinden.

5. Neem eens een andere route. Vaak lopen we onbewust dagelijks dezelfde route met onze hond. Probeer ook eens een andere route en loop door andere straten of ga eens naar andere uitlaatplekken.

6. Gebruik je handen. Stop iets lekkers in je hand en laat je hond uitzoeken in welke hand je het snoepje hebt. Honden hebben een goede neus en zullen hem dan ook graag gebruiken.

7. Leer je hond een nieuw trucje. Iedere keer als je met je hond aan het werk gaat, is dat voor hem een geestelijke uitdaging. Je kunt bijvoorbeeld commando’s die je hond goed beheerst nu ook gaan combineren.

8. Maak zelf een hondenspeeltje. Sommige hondenspeeltjes kunnen best prijzig zijn. Je kunt echter ook zelf een hondenspeeltje maken met bijvoorbeeld een lege doos met daarin lege toiletrolletjes. Verstop hier dan iets lekkers in en laat je hond dit opzoeken.

Er zijn een hele hoop verschillende manieren om een hond psychologische uitdaging te geven. Bovenstaande zijn slechts een paar voorbeelden.

Heb jij zelf nog een leuke tip? Laat het dan weten in een reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *